قدس آنلاین: سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز خود با اصحاب رسانه با اشاره به سفر عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان به تهران و دیدار او با محمد جواد ظریف، و دیگر مقامات کشور، گفت: ایران افغانستان آباد، مستقل، توسعهیافته و با صلح و ثبات را به نفع منطقه میداند، تصریح کرد: این خواسته همیشگی ایران بوده و تلاش خود را در این باره کرده و خواهیم کرد.
وی افزود: ایران میتواند کمک اصیلی برای گفتوگوهای بینالافغانی باشد که نتیجه آن سربلندی و موفقیت دولت و ملت افغانستان و پاسداری از دستاوردهای آنها باشد.
خطیب زاده همچنین با اشاره به تماس تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با همتای ژاپنی خود درباره پولهای بلوکه شده ایران در این کشور، اظهار داشت: موضوعات جدی در این رایزنی بود و امیدواریم طرف ژاپنی به تعهدات خود در نظام حقوق بینالمللی عمل کند.
پمپئو خودش هم باور ندارد تحریمهایشان اثر کرده
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در ادامه به موضوع لغو تحریمها و محدودیت های تسلیحاتی ایران بر مبنای برنامه زمانبندی قطعنامه ۲۲۳۱ از روز یکشنبه و به طور خودکار پرداخت و با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران موفق شد یکجانبهگرایی آمریکا را شکست بدهد، در واکنش به تهدید مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در مرود تحریم کشورهایی که با ایران معامله تسلیحاتی داشته باشند خاطرنشان کرد: این نوع موضعگیری و حرف زدن نشان میدهد آقای پمپئو خودش هم باور ندارد که تحریمهایشان موفق بوده است.
وی با بیان اینکه ما در چارچوب مقررات بین الملل عمل خواهیم کرد، افزود: لغو محدویت های تسلیحاتی یکی از دستاوردهای برجام بود، نه همه آن. ولی ما به دلیل فشارها و قانون شکنی آمریکا و تحریمهای یکجانبه آنهاو بد عهدی کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان و هراس برخی کشورها با مشکلاتی مواجه شدهایم اما این ذره ای از وظیفه دولت در تامین نیازهای مردم کم نمیکند و ما تا لحظه آخر همراه مردم هستیم.
پاسخ صریح خطیب زاده به اهانت وزیر خارجه کانادا
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از این نشست به موضوع هواپیمای اوکراینی اشاره کرد و با تراژدی خواندن این حادثه احقاق حقوق خانواده جان باختگان این سانحه را وظیفه جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: ایران از روز اول همکاری کاملی در این باره داشته است.
خطیب زاده با یادآوری اینکه دولت کانادا در این ماجرا طرفیتی ندارد، اضافه کرد: طرف ما دولت اوکراین است و مذاکرات برای جبران خسارتها و هواپیما در خطوط هوایی این کشور در جریان است که براساس معاهداتی که عضو آن هستیم صورت میگیرد.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادبیات فرانسوا فیلیپ شامپاین وزیر خارجه کانادا در مورد ایران را سخیف و زشت عنوان کرد و اظهار داشت: من سالها به عنوان دیپلمات در کانادا بودم. ادبیات سخیف، کلمات به دور از ادب و رفتار غیردیپلماتیک وزیر خارجه کانادا چیزی نیست که در پشت درهای بسته دیده میشود.
وی تصریح کرد: در پشت درهای بسته آنها مودب هستند و حرفهایشان نشان از درخواست برای حضور در مذاکره است چون آنها میدانند که طرفیت در مذاکرات ندارند و توقع داریم در ملن هم به همان شکل موضع بگیرند.
هیچ پولی در چین بلوکه نیست
سخنگوی وزارت ماور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره برخی گزارشهای رسانهای در مورد بلوکه شدن پولهای ایران در چین و بهانه تراشی مقامات این کشور، با تاکید بر اینکه اساسا این خبر غلط است، گفت: هیچ پولی از مادر چین بلوکه نیست.
وی خاطرنشان کرد: البته هیچ دو کشوری نیستند که با هم مشکلاتی نداشته باشند. ما با روسیه هم مشکلاتی داریم اما اینگونه نیست که پولی از ما در چین بلوکه شده باشد. منابع مختلف ما در چین هست که برای تامین نیازهای کشور استفاده میشود و شرایط منابع ما در چین کاملا متفاوت از منابع بلوکه شده در کره و ژاپن و عراق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که با توجه به رفع محدودیتهای تسلیحاتی از ۲۷ مهرماه علیه ایران، تهران قرار است از چه کشورهایی سلاح خریداری کند، خاطر نشان کرد: ما با تسلیح منطقه و تبدیل کردن منطقه به انبار تسلیحات موافق نیستیم.
خطیبزاده با بیان اینکه میزان هزینههای ایران در ارتباط با مسائل نظامی در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه از جمله امارات متحده عربی، عربستان سعودی و حتی عراق بسیار کم است، تصریح کرد: ما سالهاست که خرید نظامی نداریم و در واقع خرید نظامی ما صفر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه ایران قدرت خود را از مردمش میگیرد نه از سلاح، اظهار کرد: البته ما خودمان را از بهره برداری از این بازار و استفاده از فناوریهای جدید در این حوزه محروم نمیکنیم ولی مسئولانه عمل میکنیم.
وی در ارتباط با سفر اخیر رییس بانک مرکزی به عراق و نتایج حاصل از این سفر گفت: این سفر در چارچوب توافقات بانک مرکزی ایران و عراق صورت گرفته بود و سفر موفقیت آمیزی بود البته جزییات در مورد این سفر را باید شما خبرنگاران از بانک مرکزی جویا شوید.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در این مورد که آیا وزیر امور خارجه سفری به کشورهای اروپایی در آینده نزدیک خواهد داشت، اظهار کرد: با توجه به شرایط کنونی و شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان سفرهای دیپلماتیک تابع سیاست خاصی است و باید برای برنامهریزی نسبت به این سفرها شرایط موجود در جهان از نظر بهداشتی مورد توجه قرار گیرد. مثلا امروز قرار بود که آقای مونسان برای گفتوگو در ارتباط با لغو روادید گروهی بین ایران و روسیه در مسکو باشند ولی به خاطر گسترش شیوع ویروس کرونا در روسیه این سفر انجام نشد. پس بنابراین سفرهای دیپلماتیک در این دوره تابع شرایط سیالی است که ویروس کرونا به ما تحمیل کرده است.
خط قرمزمان حفظ امنیت شهروندانمان است
خطیبزاده همچنین در ارتباط با ادامه درگیریها بین ارمنستان و آذربایجان و اینکه در جریان این درگیریها به برخی مناطق ایران نیز آسیبها و ضرباتی وارد شده است، تصریح کرد: خط قرمزمان حفظ امنیت شهروندانمان است ما این تحولات را با دقت رصد میکنیم و در ارتباط با اتفاقات مورد اشاره به طرفین اخطار جدی داده شده است. طرفین برخی از توضیحات را ارائه دادهاند که از نظر ما قابل قبول نیست و ما تاکید کردهایم که به هرگونه تعرض به خاک ایران پاسخ خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با حملات سایبری اخیر به برخی از نهادهای دولتی ایران و اینکه آیا این حملات از سوی کشور خاصی صورت گرفته است، اظهار کرد: روزانه دهها حمله بسیار وسیع سایبری به نهادها و سایتهای جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرد و در واقع باید گفت هر روز ما شاهد اینگونه حملات در سطح کوچک و متوسط هستیم.
وی ادامه داد: برخی از کشورها نظیر ایالات متحده آمریکا جنگ سایبری را علیه ایران آغاز کردند، اما ما در این زمینه ناتوان نیستیم و پاسخهای خود را دادهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین گفت: کار از سوی مراجع ذیربط پیگیری میشود اما مرجعی که باید در این زمینه گزارش دهد وزارت خارجه نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ادامه به سفر عبدالله عبدالله به تهران اشاره کرد و گفت: آقای عبدالله روز گذشته در وزارت خارجه با آقای ظریف دیدار کردند که محور اصلی رایزنی ها بین این دو مقام مسائل دو جانبه و فی مابین و همچنین پروسه صلح در افغانستان و انجام گفتوگوهای بین الافغانی بود.
وی با بیان اینکه ما خواهان افغانستانی مستقل و توسعه یافته هستیم، گفت: ایران صلح و ثبات در افغانستان را به نفع همه کشورهای منطقه می داند و ما معتقدیم ایران میتواند کمک خوبی برای برگزاری گفتوگوهای اصیل بین الافغانی باشد و همه تلاش ما در این راستا است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به رفع محدودیت های تسلیحاتی ایران روز گذشته وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد که هر کشوری با ایران در زمینه خرید و فروش تسلیحات همکاری داشته باشد قطعنامه های شورای امنیت را نقض کرده است، گفت: اظهارات پمپئو نشان می دهد که حتی خود او نیز باور ندارد که تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران موفق بوده است.
خطیب زاده گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنان فکر می کند که می توان در چارچوب معاهدات بین المللی کار کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده در مورد پول های بلوکه شده ایران در چین و یا اینکه مشکلاتی که ایرانیان در زمینه بانکی در چین با آن روبرو شده اند حتی بیشتر از آمریکاست، گفت: ما بعضا می بینیم که برخی از اخبار نادرست در ارتباط با چین منتشر می شود و این جای سوال دارد.
خطیب زاده افزود: بسیاری از اخبار منتشر شده در خصوص روابط ایران و چین با منشأ بیرونی درست نیست و ما همواره گفتوگوهای راهبردی، رو به جلو و سودمندی را با طرف چینی داشته ایم و مهم این است که بین دو کشور همواره گفت و گوهای مستمر و پرثمری وجود دارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تحولات قره باغ اظهار کرد: ما به دو طرف درگیری (آذربایجان و ارمنستان) گفته ایم و بار دیگر می گوییم که اجازه ندهند درگیری در منطقه قره باغ از کنترل خارج شود. ما همانند دیگر کشورهای منطقه تلاش می کنیم که به حل این بحران کمک کنیم و بر حفظ جان بی گناهان، غیرنظامیان تأکید داریم.
وی همچنین در مورد فیلم منتشر شده در این زمینه و اینکه گفته می شود برخی گروه های تکفیری که در این گروه ها حضور دارند اقدام به سربریدن و کشتن اسرا به صورت وحشتناک کرده اند، اظهار کرد: فیلمی که در این زمینه منتشر شده است منزجر کننده است و اگر صحت داشته باشد این اقداماتی است که ما در سوریه توسط گروه های تکفیری مشاهده می کردیم. ما نگران تحولات در این منطقه هستیم و همان طور که اشاره کردم با دو طرف درگیری در تماس دائم هستیم و بر رعایت حقوق غیرنظامیان، بی گناهان و اسرای جنگی نیز تأکید داریم.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: ما در موضوع قره باغ و آنچه که اشاره شد معتقدیم که هدف وسیله را توجیه نمی کند و ما نمی پذیریم سری بریده شود، نمی پذیریم شهری ویران شود و بیگناهان مورد هدف قرار بگیرند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر اینکه کار ایرانی ها برای مذاکره با آمریکا بعد از پیروزی مجدد من سخت تر خواهد شد، گفت: ما در مورد ادعاهای هر روزه آمریکا و ترامپ در ارتباط با موضوع مذاکره بارها پاسخ داده ایم. پاسخ ما همان است که قبلا گفته ایم. تا زمانی که ایالت متحده به این عقلانیت نرسید که سیاست هایش ضد ملت ایران شکست خورده است چیزی تغییر نخواهد کرد. ما منتظر میمانیم که آنها به شکست سیاست های خود اعتراف کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی از اظهاراتی که مقامات آمریکایی در این روزها با توجه به درپیش بودن انتخابات ریاست جمهوری در این کشور مطرح می کند مصرف داخلی دارد، گفت: ملت ما ملت صبوری است و از بُعد راهبردی محاسبه گر هستیم و ما متناسب با تحولات پیش رو تصمیم می گیریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به لغو محدودیتهای تسلیحاتی ایران در روز گذشته گفت: آنچه که اتفاق افتاد یک پیروزی برای مقاومت و ملت ایران بود و ما در واقع شاهد لغو قطعنامههایی بودیم که حتی متأسفانه دوستان ما همچون چین و روسیه نیز به آن رأی مثبت داده بودند.
وی با بیان اینکه روایت مذاکرات هستهای روایتی خواندنی از شکوه دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران است، گفت: در ارتباط با موضوع لغو محدودیتهای تسلیحاتی در جریان مذاکرات، طرفهای غربی حاضر نبودند که در این باره صحبتی کنند و آن را جدا از مسئله هسته ای می دانستند.
خطیب زاده با اشاره به روند مذاکرات در ارتباط با این موضوع در جریان مذاکرات هسته ای و جدیت طرف ایرانی برای پیشبرد خواسته خود در این ارتباط افزود: جمهوری اسلامی ایران در طول پنج سال گذشته نه ذره ای سیاست های دفاعی خود را تغییرداده و نه برنامه موشکی و اهداف منطقه ای خود را تغییر داده است.
وی گفت: روز گذشته محدودیت ها برداشته شد البته فشارهای آمریکا سرجای خودش است و این کشور حتی در موضوع غذا و دارو نیز سعی می کند فشار حداکثری علیه ایران اعمال کند اما عهد دولت و حاکمیت نسبت به مردم پابرجاست و ما تمام تلاش خود را برای تأمین نیازهای مردم انجام می دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد: آنچه که آن ها را می ترساند بازگشت ایران به بازار گسترده فناوری و صادرات اقلام تسلیحاتی است.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: براساس اعلام مقامات دفاعی کشور ۹۰ درصد از نیازهای دفاعی ایران در داخل کشور تولید می شود و ایران بیش از اینکه بازار خرید باشد دارای پتانسیل برای تأمین این اقلام است.
انتهای پیام/
نظر شما